Molnar Tibor Zsolt – #MeseriașiiSePrezintă

Pentru Tibor, calea evoluției presupune atât reorientare profesională, cât și drumuri zilnice între două județe: județul Arad, pe care îl consideră acasă și județul Timiș, unde și-a găsit locul pentru dezvoltarea competențelor. Dar, după cum spune chiar el, dacă ești motivat și ai la dispoziție o autostradă, naveta nu mai pare o provocare.

Curioși de percepția lui asupra postului de Tehnician CNC după ce a trecut prin toate procesele de integrare în departamentul de Mechanics de la Hamilton Central Europe și de viziunea lui asupra domeniului în care activează, am stat la povești cu el. Iată rezultatul:

Parcursul profesional

La începuturile mele profesionale, am urmat meseria tatălui meu. Am fost șofer profesionist timp de 8 ani, după care am simțit nevoia de stabilitate și am ales să mă reorientez profesional. M-am îndreptat spre zona de producție, inițial pe un rol de operator, după care ca sculer matrițer, iar mai apoi ca Tehncician CNC.

La Hamilton am venit la recomandarea unei cunoștințe. Țin minte și acum cât de impresionat am fost la interviu și la proba de lucru în departamentul de mecanică de condițiile de lucru și investițiile făcute în echipamente. Așa că, în luarea deciziei de a mă alătura echipei HCE, nu a mai contat faptul că eu locuiesc în județul Arad și că voi avea de făcut naveta zilnic. Iar, odată cu trecerea timpului, mi s-a dovedit că, deși de multe ori plec de acasă mai târziu decât mulți colegi care locuiesc în Timișoara, ajung mai repede la serviciu. Asta, pentru că eu am la dispoziție o autostradă și nu sunt nevoit să traversez traficul orașului.

Cea mai mare realizare

Consider că cea mai mare realizare profesională este evoluția de la nivelul de operator la cel de Tehnician CNC. În Hamilton am reușit, cu suportul colegilor, ca în trei luni să lucrez independent pe un echipament cu totul nou pentru mine. În zece luni am progresat deja la un nou tip de echipament, iar ambiția mea este să ajung să pot cunoaște toate mașinile din departamentul de mecanică (ex: Star, Citizen, Nakamura) și să operez în diferite limbaje de programare (Fanuc, Mitsubishi). Meseria asta se învață în timp, dar mă simt motivat.

O zi de lucru ca Tehnician CNC la Hamilton

Activitățile aferente fiecărei zile diferă, iar asta mă ține mereu în acțiune: verific piesele reglate cu o zi în urmă sau fac reglajul pieselor noi, particip la instruiri pe utilaje și tehnologii noi, am învățat să lucrez serii medii și mari, strunjire și frezare, mă ocup de întreținerea și curățenia utilajelor conform planificării și uneori realizez măsurători 3D. Am mereu foarte multe de învățat.

Cea mai mare plăcere

Cu siguranță este mediul de lucru. Muncesc alături de o echipă cu care mă simt bine, cu care pot comunica direct și care mă face să mă simt ascultat. Este foarte important pentru mine să lucrez cu colegi care știu meserie, de la care pot învăța și care, de fiecare dată, îmi acordă suport și informații. Un alt mare avantaj este faptul că am acces la echipamente noi și tehnologie modernă. Mereu apar utilaje noi și de fiecare dată mi-aș dori să fiu eu primul care „butoneaza” noul echipament.

Principalele provocări

Accesul la tehnologii noi presupune și o învățare continuă. Prefer să fiu atent la colegii mai experimentați și de la început mi-am luat notițe, acasă le recitesc și încerc să asimilez cât mai repede informația. Acest lucru mă motivează să fiu mai bun în ceea ce fac și astfel să investesc în viitorul meu, să ajung să fiu un om de bază în departamentul meu.

Sfat pentru cei în căutarea unei meserii de viitor

Consider că profesia mea este o meserie de viitor, care îți oferă ocazia de a lucra cu mașini fantastice și tehnologie performantă. Dacă aș avea un copil l-aș încuraja să urmeze această carieră. L-aș sfătui de asemenea să învețe cât mai mult la școală, în special fizică și matematică, pentru a obține bazele acestei meserii, și să fie muncitor și ambițios. Dacă aș putea reveni la anii mei de școală, m-aș înscrie la o școală profesională cu formare în acest domeniu.

Despre activitatea echipei din departamentul Mechanics

În departamentul Mechanics, unde Tibor activează, începe procesul de fabricare a produselor Hamilton Central Europe. Cu ajutorul mașinilor automate și a echipamentelor de ultimă generație, prin tehnologii precum strunjire, frezare, rectificare, sudură laser și teflonare, Tibor și colegii săi obțin componente care mai apoi, cu ajutorul celorlalte departamente din companie, se transformă în produse finite. În această arie a HCE, echipa programează și setează mașinile pentru a obține rezultatele dorite, iar roboții sunt utilizați pentru a veni în sprijinul oamenilor.

Despre Hamilton Central Europe

În fabrica din Timiș, Hamilton Central Europe dezvoltă, fabrică și personalizează dispozitive de măsurare a preciziei, stații de lucru pentru manipularea lichidelor și sisteme de gestionare a probelor. De pe porțile unității de producție pleacă zilnic spre laboratoare de cercetare și secții de terapie intensivă produse precum: seringi cu microlitru, ace, valve, pompe automate de manipulare a lichidelor, module de pipetare, cabluri pentru senzori industriali și consumabile pentru aparatura de terapie intensivă.

Comments are closed.