10 ani de la relansarea învățământului profesional în România

Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” a organizat azi, 10 mai 2022, Ziua Porților Deschise, cu ocazia aniversării a 10 ani de când liceul a înființat primele clase de învățământ profesional dual din România, alături de un alt liceu din Brașov. Sub tutela Inspectoratului Școlar Județean Timiș, proiectul a luat ființă în 2012 cu ajutorul partenerilor locali, Primăria Municipiului Timișoara și grupul de firme Continental. De atunci, ne cunoașteți și sub numele de Școala Duală Banat.

„Acum 10 ani am fost prima școală din Timiș care am avut curajul să pornim acest proiect de formare profesionala în sistem dual, alături de 3 companii germane. Am început cu o clasă de 17 elevi, iar în prezent avem 10 clase și peste 200 de elevi. Celor 3 companii mari s-au alăturat în acest frumos proces de formare a tinerilor meseriași și alte companii. În prezent avem 17 firme partenere, companii de top din țară. Am pornit cu o calificare, cea de Electromecanic utilaje și instalații industriale, iar în prezent formăm tineri pentru a deveni și Operatori la mașini cu comandă numerică, Electricieni aparate electrice și energetice și începând de anul acesta Mecanici echipamente hidraulice și pneumatice. Toate aceste calificări au fost solicitate de-a lungul anilor de companiile partenere, în funcție de cerințele pieței muncii.

Ne dorim ca pe viitor să creăm un adevărat centru de formare profesională, cu mai mulți elevi și mai multe companii interesate de această formă de creștere și educare a tinerilor meseriași.” a declarat prof. Luminița Filip, director Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I”.

La nivelul județului Timiș, în anul școlar 2022-2023 sunt disponibile peste 1300 de locuri la învățământul profesional, dintre care aproape 400 în sistemul dual. La Școala Duală Banat din cadrul Liceului Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” sunt disponibile 96 de locuri.

„Am susținut și susținem mereu sistemul de învățământ profesional. Cred cu tărie că avem nevoie de meseriași bine pregătiți, pentru care colegii mei, profesorii liceelor tehnice și tehnologice depun toate eforturile pentru a-i pregăti pentru o meserie de viitor. Eforturilor lor li se alătură și cele ale companiilor partenere în programul de învățământ dual și pentru asta îi felicit și le mulțumesc tuturor pentru implicare!” prof. Aura-Codruța Danielescu, Inspector Școlar General Timiș.

În cadrul acestui parteneriat, Primăria Municipiului Timișoara a fost alături de la început, asigurând masa și cazarea elevilor, precum și diverse dotări materiale sau investiții în spațiile de învățământ.

„Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” este exemplul cel mai clar al potențialului pe care îl are colaborarea dintre sistemul educațional, administrația publică și mediul de afaceri. De 10 ani, primăria sprijină învățământul dual și o va face și în continuare, pentru că Timișoara are nevoie de meseriași bine pregătiți, care să răspundă cerințelor și exigențelor companiilor din oraș. Felicit cadrele didactice și companiile implicate pentru tot ceea ce fac pentru ca acest sistem să se dezvolte. Îi felicit și pe actualii elevi, iar celor aproape 400 de adolescenți care vor învăța anul viitor în clasele de învățământ dual din Timișoara le urez să devină cei mai buni meseriași!”, a declarat Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara.

Pe lângă dotările atelierelor și laboratoarelor de practică de la școală, elevii beneficiază de îndrumare specializată și practică pe echipamente tehnologice avansate și în cadrul companiilor partenere. Sute de elevi au fost instruiți de-a lungul vremii de mentori profesioniști din cadrul companiilor, iar acum mulți dintre ei sunt angajați ai acestor firme.

“Acum, la împlinirea unui deceniu de la relansarea acestei forme de învățământ, mă bucur că rezultatele reconfirmă convingerile noastre care au rămas neschimbate. Compania Continental se numără, încă din anul 2012, printre inițiatorii și susținătorii reintroducerii educației profesionale în sistemul preuniversitar de învățământ. Mulțumesc conducerii școlii, autorităților locale și naționale pentru implicarea continuă și buna colaborare în acest proiect comun. Compania s-a implicat în dezvoltarea acestei forme de educație mai întâi în Timișoara, Brașov, și Carei, iar la scurt timp, și în Sibiu.  În tot acest timp, peste cinci sute de elevi, mulți dintre aceștia absolvenți ai Liceului Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I”,  au deprins o calificare, respectiv o parte au fost angajați în fabricile sau centrele de inginerie Continental din țară”, a spus Christian von Albrichsfeld, Head of Country Continental Romania.

„DRÄXLMAIER Timișoara este un partener de încredere al liceului în proiectul de școală profesională, din 2013. Zeci de elevi înscriși în sistemul de învățământ dual la Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” au făcut practică alături de specialiștii DRÄXLMAIER Timișoara în atelierul companiei.  Este un proiect de succes, dovadă că mulți dintre acei absolvenți sunt acum colegii noștri în zona de producție. În perioada următoare investim într-un spațiu nou, cu aparatură de training de ultimă generație, unde elevii au șansa să lucreze cu cele mai noi tehnologii de producție pentru componente electronice și asamblarea de sisteme de baterii pentru industria auto”, susține Violeta Robu, manager Resurse Umane la DRÄXLMAIER Timișoara.

În cadrul sistemului de învățământ profesional dual elevii se bucură de o serie de beneficii, dintre care amintim: bursă lunară de 400 lei, masa și cazarea gratuite, diverse prime și beneficii din partea companiilor în cadrul cărora fac practică, unde de altfel au și prioritate la angajare după terminarea studiilor. Totodată, la finalizarea celor 3 ani de studiu obțin un certificat de calificare profesională recunoscut în Europa – Europass și pot continua studiile la liceul seral, pentru a lua diploma de bacalaureat și, de ce nu, studiile universitare. De altfel, printre absolvenții Școlii Duale Banat se numără și actuali sau viitori ingineri.

“Pasiunea mea pentru unelte și mașini cu comandă numerică m-a făcut să mă îndrept către o școală profesională cu profesori pregătiți și cu posibilitatea de a face practică în companii renumite. Am urmat specializarea de electromecanică din cadrul Școlii Duale Banat a Liceului Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”, iar acum sunt student la Facultatea de Mecanică. De asemenea, sunt înscris la Școala de Maiștrii. Școala profesională m-a ajutat cumva să plec de jos, cu o bază bine construită. Sper să ajung un inginer care va acumula toate cunoștințele posibile în acest domeniu.” Florian Papuc, fost absolvent al învățământului dual, actualmente Tehnician CNC la Hamilton Central Europe.

Cei prezenți azi la Ziua Porților deschise s-au bucurat și de o serie de activități și prezentări interactive, prin intermediul cărora au aflat detalii despre școală, activitățile practice și extrașcolare, dar și beneficiile pe care elevii le pot avea.

Pentru anul școlar 2022 – 2023 la Școala Duală Banat sunt disponibile 96 de locuri, împărțite pe următoarele calificări: Electromecanic utilaje și instalații industriale (36 locuri), Operator mașini cu comandă numerică (12 locuri), Electrician aparate și echipamente electrice și energetice (24 locuri ), Mecanic echipamente hidraulice și pneumatice (24 locuri).

Pentru mai multe detalii vă rugăm vizitați scoaladualabanat.ro sau pagina de facebook a școlii.

Contact presă: prof. Luminița Filip, Director Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I”, telefon 0724 604 600.

Comments are closed.