Coneac Alexandru – #MeseriașiiSePrezintă

Alexandru este unul dintre meseriașii noștri absolvenți în anul 2020 al specializării Electrician aparate și echipamente electrice și energetice. Deși este abia la început de drum în carieră, Alexandru și-a conturat destul de bine planurile de viitor, știe de ce a ales să urmeze Școala Duală Banat din cadrul Liceului Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara și cum l-a ajutat aceasta să aibă o meserie de viitor.

În acest moment (n.r. iulie 2021) Alexandru este angajat la Continental Anvelope România, compania care acum îi ghidează pașii practici în viața sa de meseriaș. În Aria Tăiere, locul în care am povestit și noi cu el, procese precum verificarea parametrilor de lucru de pe panoul de operare sau măsurarea continuității cu multimetrul sunt din ce în ce mai simple.

Până unde a mers curiozitatea noastră și sinceritatea lui Alexandru citiți în rândurile de mai jos. 😊

De ce te-ai înscris la Școala Duală Banat?

Motivul principal pentru care am ales Școala Duală Banat a fost practica pe care o oferă în companii internaționale. În timpul practicii, am oportunitatea de a lucra cu aparatură de ultimă generație, împreună cu mentori dedicați, care sunt mereu alături de mine pentru a-mi oferi sfaturi și pentru a mă ajuta să-mi dezvolt abilitățile. Când ești elev al Școlii Duale Banat ești motivat să fii activ și să înveți, deoarece te gândești la tine și la cum te pregătești pentru o meserie de viitor. Majoritatea elevilor rămân alături de compania în care fac practică.

Ce așteptări aveai de la acest sistem de învățământ înainte de a te înscrie?

M-am înscris în acest sistem cu speranța de a deveni electrician. Voiam să învăț cum să fac o instalație electrică la o casă și să obțin o diplomă care să fie recunoscută de către companii.

Cum ai descrie anii de școală ca elev al Școlii Duale?

În primul an de învățământ am început cu mai multă teorie pentru a crea o bază, pe care mai apoi să o folosesc în timpul orelor de practică. Numărul orelor de practică a crescut treptat, astfel am petrecut mult mai mult timp în fabrică, unde am avut oportunitatea de a învăța foarte multe lucruri.

Ce ne poți spune despre practica în companie? Cât de mult te-a ajutat să te profesionalizezi în domeniu?

În timpul practicii am lucrat cu disjunctoare, senzori, contractori și am învățat cum să măsor cu aparatul de măsură. Toate acestea în timp ce am lucrat alături de colegi cu care m-am înțeles foarte bine și care au fost alături de mine, oferindu-mi sprijinul. Am avut un mediu de lucru plăcut și am reușit să dobândesc noi abilități pentru o meserie de viitor. Compania în care mi-am desfășurat orele de practică este Continental Anvelope România, unde în prezent îmi desfășor activitatea în Aria Tăiere.

Care sunt planurile tale de viitor din punct de vedere profesional?

În viitor, doresc să fac o facultate de inginerie electro și să rămân alături de compania în care am făcut practică, iar acum sunt angajat, deoarece am acces la toată aparatura modernă necesară. De asemenea, în cadrul companiei am posibilitatea de avansare.

Ce sfaturi le-ai da elevilor care își doresc o meserie în acest domeniu?

Acest domeniu îți asigură un loc de muncă sigur, o meserie de viitor. Un alt avantaj este faptul că te poți angaja în mai multe firme, nu doar în compania în care ai făcut practică, în cazul meu, Continental Anvelope România. Pentru a-ți crește șansele de succes sunt de părere că trebuie să urmezi și o facultate. Îi îndemn pe toți cei care se gândesc să aplice la Școala Duală Banat să nu mai stea pe gânduri, ca elev în sistemul de învățământ dual mă declar mulțumit. Îi încurajez pe toți viitorii elevi să se implice cât mai mult, să muncească și să fie ambițioși, deoarece tot ce vor face în cadrul Școlii Duale Banat va fi pentru ei, pentru viitorul lor.

Despre Școala Duală Banat

Școala Duală Banat este dezvoltată din 2012 de Liceul Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara, cel care a pus bazele învățământului profesional de tip dual în România, alături de o altă unitate de învățământ din Brașov. Este un parteneriat între liceu, Primăria Timișoara (care decontează masa elevilor) și 14 parteneri economici din județ, companii de top în România.  Obiectivul lor comun este acela de a forma meseriași bine pregătiți în domeniile lor, ale căror meserii sunt la mare căutare pe piața muncii, bine plătite, dar pentru care nu există suficienți calificați.

Beneficiile elevilor la Școala Duală Banat

Printre beneficiile de care se bucură elevii Școlii Duale Banat amintim: bursă lunară de 400 lei, cazarea gratuită, masa decontată de Primăria Timișoara, obținerea unui certificat de calificare profesională recunoscut în Europa – Europass, practică în companii de top cu aparatură de ultimă generație, prioritate la angajare în companiile în care fac practică. Cei care doresc își pot continua studiile la liceul seral, pentru a-și lua diploma de bacalaureat.

Comments are closed.